Klantenbeoordeling
9.2
Funda goedkope makelaar VBO goedkope makelaar VBO goedkope makelaar
terug

Een Goede Makelaar? Zoek de goedkoopste!

De Amsterdamse onderzoekers bekeken miljoenen huizentransacties tussen 1985 en 2011 via Funda, de grootste woningsite van Nederland. Daarbij werd gekeken of er verschillen waren tussen de transacties van makelaars die een vast tarief hanteren en makelaars die een vast percentage van de verkoopprijs hanteren.

,,De uitkomst was heel apart’’, zegt Arjen Siegmann, een van de onderzoekers. En de uitkomst was ook anders dan verwacht. ,,Het meest bijzondere is dat een goedkope makelaar het niet slechter doet dan een dure’’.

Hogere verkoopprijs

Dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Uit het onderzoek blijkt dat de goedkope makelaars gemiddeld een 2,7 procent hogere prijs uit het vuur slepen voor de verkoper. Bovendien verkopen ze de huizen sneller.

Makelaars die met een vaste prijs werken, vragen gemiddeld tussen de 400 en 1300 euro voor de verkoop van de woning. De klant moet dan wel zelf de bezichtigingen doen. Andere makelaars vragen meestal 1,85 procent van de verkoopprijs als tarief. Die makelaars doen wel zelf de bezichtigingen. ,,De gemiddelde verkoopprijs van een woning in ons onderzoek was 200.000 euro. Makelaars die met een percentage van de verkoopprijs rekenen, zijn dus meestal duurder’’, constateert Siegmann.

De onderzoekers hebben gekeken of makelaars met vaste prijzen alleen de krenten uit de pap halen, maar dat bleek niet het geval. Ook was er geen verschil tussen grote en kleine makelaarskantoren, de ervaring van de makelaar of het feit dat een makelaardij de buurt goed kent. In alle gevallen scoorden de vaste prijsmakelaars beter.

Weinig concurrentie

Toch blijft het marktaandeel van makelaars die vaste prijzen hanteren, zoals Makelaarsland, steken rond de 2 procent. ,,Er is dus weinig prijsconcurrentie in de markt’’, aldus Siegmann. Hij wijt dat aan een gebrek aan kennis bij de huizenverkopers. ,,Dat doe je meestal maar één of twee keer in je leven. Je weet dus niet welke makelaar beter is.’’ Mensen kiezen dan eerder voor een makelaar in de buurt bijvoorbeeld of iemand die door familie of vrienden wordt aanbevolen. ,,Ook kan het zijn dat mensen geen zin hebben zelf de rondleidingen te verzorgen.’’

Quote:Je verkoopt meestal maar één of twee keer in je leven een huis. Je weet dus niet welke makelaar beter is. Arjen Siegmann, onderzoeker VU Amsterdam

 

Toch zou de rondleiding zelf verzorgen een verklaring kunnen zijn voor de hogere verkoopprijs. Uit onderzoek blijkt dat kopers de informatie die ze van de verkopers krijgen betrouwbaarder vinden dan de informatie van de makelaar. ,,Verkopers kunnen ook meer informatie geven, over de buurt bijvoorbeeld en de staat van onderhoud van het pand’’, zegt Siegmann.

Waarom de vaste prijsmakelaar beter presteert, is niet duidelijk. ,,Het zou kunnen dat een makelaar die ook bezichtigingen doet, geneigd is eerder een lager bod aan te bevelen aan de verkoper. Hij heeft immers al meer uren in de verkoop gestopt dan de makelaar die alleen de prijsonderhandelingen voert. Zijn schade is dus groter als de verkoop niet doorgaat’’, geeft Siegmann als mogelijke verklaring. Ook kan het vakmanschap een verklaring zijn. Een vaste prijsmakelaar doet alleen de prijsonderhandelingen en zal zich daarin meer specialiseren.
BRON: ADDeze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wilt u geholpen worden?De Huizenbemiddelaar kan u helpen met de aankoop of verkoop van uw woning of het voorzien van een passend hypotheekadvies.

Ja, ik wil graag informatie over:
Verstuur mij meer informatie naar:


Verstuur
slechts995,-
Complete aan-of verkoopbemiddeling voor slechts 995,-